marți, 5 decembrie 2017

Charging the telephony battery

Inamicul numărul unu al acumulatorilor este temperatura.
Incarcatoarele care nu sunt originale distrug bateriile


Nu ar trebui sa folosesti telefonul atunci cand se incarca
Incarcarea telefonului pe toata durata noptii poate distruge bateria
Temperatura ridicata afecteaza bateria

Teoretic, daca il lasi sa se descarce pana la 90% si apoi il incarci, ii vei asigura bateriei intre 3.750-4700 de cicluri de incarcare. De cele mai multe ori, e aproape imposibil, asa ca, cea mai buna varianta, e sa il lasi sa se descarce pana la 75% si apoi sa il incarci. In felul asta, bateria va tine la 2.000-2.500 de incarcari complete. O incarcare de la 50% iti asigura cam 1.200-1.500 de cicluri, in timp ce varianta cea mai proasta e descarcarea completa. In felul asta, bateria te va tine doar intre 300-500 de cicluri de incarcare.

Atentie! Nu inseamna ca dupa epuizarea acestui numar, bateria va fi inutilizabila, ci doar ca isi va fi pierdut cea mai mare parte din capacitate. Altfel, tratata cum trebuie, o baterie ar trebui sa te tina bine cam 3-5 ani. E valabil si pentru bateria de la laptop. In cazul in care nu prea o folosesti, cel mai bine e sa o depozitezi incarcata doar la 40%.
Ce te faci atunci cand te lasa bateria si nu ai acces la incarcator sau priza? Cea mai simla solutie e sa iti iei o baterie suplimentara. Se gasesc pentru toate modelele de iPhone, Android sau Windows Phone si nu costa foarte mult. Poti tine un astfel de acumulator in buzunar, pentru ca, odata incarcat, poate sta asa pana la 3 luni. Modelele mai ieftine pot da 0,5A, suficient pentru o incarcare lenta, in timp ce versiunile mai scumpe pot produce unul sau chiar 2 amperi.

Sfaturi utile pentru bateriile Litiu-Ion:

  • Trebuie incarcate la maximum inainte de prima folosire
  • Incarcarile partiale sunt mai bune decat cele de la 0-100%
  • Nu lasa bateria sa se descarce complet sau sa stea mult timp descarcata
  • Bateriile Litiu-Ion au nevoie de calibrare. O data la 1-3 luni, fa un ciclu complet de incarcare. Foloseste telefonul sau tableta pana cand se stinge si apoi incarca complet
  • Cel mai bine e sa tii telefonul sau tableta inchise tin timpul incarcarii, din cauza tensiunilor parazite, ce pot supraincarca bateria sau pot reduce durata acesteia de viata.
  • Nu incarcati telefonul sau tableta sub 0 grade si nici peste 50 de grade Celsius. Cel mai bine e intre 5-30 de grade Celsius.


Metoda ingenioasa care te scapa de probleme
Ce te faci cand nu ai la indemana o sursa de curent ?
O solutie relativ recenta o reprezinta incarcatoarele solare, dar acestea nu au castigat foarte mult din piata, iar pretul lor este destul de ridicat, si, in plus, nu pot fi folosite in absenta luminii.

Al doilea mod de incarcare il reprezinta acumulatorii portabili, care se gasesc la vanzare in aproape orice magazin si pot asigura o autonomie de cateva ore a telefonului, fara incarcarea acumulatorului mobil de la priza, in functie de capacitatea lui.Un telefon este lăsat la încărcat peste noapte se reduce durata de viață a bateriei.
Bateriile de tipul Litium-Ion pot reactiona ușor atunci când dispozitivul se încălzește iar asta poate duce la un efect de deteriorare. Dacă folosim o carcasă, husă sau alt tip de accesoriu ce opreste căldura să se disipe atunci va crește temperatura bateriei iar asta cauzează oxidarea celulelor conducând astfel la reducerea capacității și scurtarea duratei de viață.
Asigurați-vă că înlăturați orice accesoriu de protecție (bumper, carcasă adițională sau husă) dacă aveți de gând să vă lăsați dispozitivul conectat la încarcator pe perioade lungi (în timpul somnului, de exemplu).


Modul optim de a încărca bateria telefonului?

Punctul sensibil al bateriilor Litium-Ion este acela că trebuie menținute încărcate între 50% și 80%. Asta permite ionilor de încărcare să lucreze și să protejeze viața bateriei. Încărcarea acesteia pe perioade scurte de-a lungul zilei le va oferi ionilor energia necesară de funcționare.
Încărcările dese și scurte pe parcursul zilei mențin bateria la într-un mod optim de funcționare. Nu este plăcut dar aceasta este calea optimă de a încărca dispozitivul dacă dorim să îi asigurăm bateriei o durată de viață lungă.
Este recomandat să faceți un ciclu complet de încărcare poate odată pe lună. Acastă operațiune recalibrează bateria și ajută la menținerea unei bune durate de viață.
Un ciclu de încărcare este acela în care bateria ajunge de la aproape goală la plină și fiecare baterie de telefon are un anumit număr de cicluri înainte de a nu mai putea fi utilizată.
Bateriile dispozitivelor mobile nu se bucură de o durată de viață extraordinară. Majoritatea producătorilor susțin că bateriile au între 300 și 500 de cicluri de încărcare iar Apple susține că bateriile folosite pe laptopurile sale nu se încarcă mai mult de 80% din capacitatea normală după 1000 de încărcări.
Este posibil să mai aveți multe cicluri până ce limita este atinsă dar, eventual, bateria se va degrada observabil. Când se va întâmpla asta, o să puteți observa că vă va oferi o durată de viață mai scurtă de-a lungul zilei sau pur și simplu nu va mai funcționa corespunzător.
O metodă de a reduce acest risc este evitarea încărcării bateriei de la 0 la 100% pe cât posibil; dacă aceste cicluri sunt dese atunci bateria se va degrada mai rapid și vă va oferi din ce în ce mai puțină energie pentru dispozitiv.

Folosiți accesorii de calitate

Un alt factor de luat în calcul este folosirea de accesorii de calitate. Este întotdeauna mai bine să fie folosite cablul și încărcătorul original cu care dispozitivul a fost livrat de producător sau să le cumpărați pe cele recomandate de acesta.
Uneori, accesoriile originale sunt vizibil mai scumpe dar puteți găsi și accesorii de calitate oferite de terți producători. Căutați să cumpărați accesorii sigure, testate și certificate de producătorii de dispozitive mobile. Dacă aveți de gând să vă cumparați un încărcător nou atunci este recomandat să alegeți produse de la companii de top.
Riscurile mai mari se regăsesc la producătorii foarte mici; produsele contrafăcute nu sunt produse să ofere siguranță și pot fi destul de periculoase, deoarece nu respectă standardele minime de siguranță impuse de legislația în vigoare. 
Poate ai auzit acest termen, efectul de memorie al bateriei. Se întâmplă atunci când nu încarci maxim un acumulator, iar el în timp „uită” care este capacitatea lui maximă. O regulă similară era aceea de a încărca de două trei ori complet acumulatorul unui telefon nou. Însă poți să uiți de aceste două reguli. Se aplică doar acumulatorilor Ni-MH, acei acumulatori normali pentru telecomandă, camere foto mai vechi și alte gadget-uri. Toate smartphone-urile noi folosesc acumulatori de tip Li-Ion sau Li-Polymer.

NU LĂSA BATERIA SĂ SE DESCARCE COMPLET

Toți acumulatorii de tip Li-Ion sau Li-Polymer trebuie tratați puțin diferit. Se recomandă ca aceștia să fie reîncărcați atunci când ajung la 40-50%. Nu mai jos de atât. Așadar, dacă ai consumat deja jumătate din bateria telefonului pune-l la încărcat. Se recomandă, de asemenea, ca o dată pe lună să faci o descărcare și o încărcare completă. Dacă folosești telefonul în mod constant sub capacitatea de 50%, durata de viață a bateriei va scădea, fiind vizibilă cel mai bine după un an de utilizare.

Dacă ai vreun telefon sau un alt gadget pe care nu îl folosești prea des, chiar și o baterie portabilă, nu le lăsa descărcate. O baterie descărcată, care nu e folosită câteva săptămâni, sau chiar câteva luni, e o baterie care se va defecta. Pune-o în dulap după ce ai încărcat-o cel puțin la 50% sau data viitoare vei avea probleme cu ea. Poate nu mai vrea să se încarce sau își pierde și 10% din capacitate.


BATERIA CARE SE SUPRAÎNCĂLZEȘTE

Ai citit probabil știri care prezentau situații în care bateria telefonului a explodat, ori fiind pus la încărcat, ori chiar în buzunarul posesorului. Da, sunt reale, și asta pentru că inamicul numărul unu al acumulatorilor este temperatura. La temperaturi foarte scăzute aceasta se descarcă foarte repede, iar la temperaturi ridicate există riscul de degradare și de explozie. La o temperatură de 0 grade Celsius o baterie își pierde cam șase procente din capacitate în fiecare an. La 15 grade Celsius, procentul crește la 20%, iar la 40 de grade acesta sare chiar la 35%. Așadar, dacă ai jucat un joc cu grafică mai complexă și telefonul s-a încins, nu îl pune imediat la încărcat. Lasă-l să se răcească.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu